.

Amb aquest blog vull delectar-vos amb les receptes culinàries que vaig experimentant dia rere dia. Espero que us engresqueu a provar-les, i no dubteu a fer-me arribar qualsevol comentari o suggeriment.

dimecres, 14 de març del 2012

Pastís de carbassa amb espècies

Pumpkin cake with species / Pastel de calabaza con especias

Per fi ha arribat la nova publicació! M'ha costat una mica posar-m'hi després de tants mesos, però vaja, s'intentarà agafar el ritme de nou.

Aquí teniu la protagonista d'avui:



Aquesta carbassa me la va regalar la Cristina la setmana passada. M'he quedat astorada de com aguanten les carbasses! Des del sopar de cap d'any que em va dir que tenia una carabassa per nosaltres...Quan la vaig obrir estava d'un color tan intens que feia goig de veure...(llàstima que no li vaig fer una foto així...). Primer pensava fer-ne crema, però... ja n'havíem menjat molt sovint al llarg de l'hivern. Així que vaig començar a cercar per la xarxa alguna recepta de pastís amb carbassa que em fes el pes... I no n'hi havia cap que m'acabés de convèncer: en una, hi posaven buttermilk (el sèrum que queda de fer la mantega), en una altra -americana-, hi posaven massa sucre; en una altra, massa oli; en l'altra, poques espècies...En fi, que vaig atrevir-me a fer un matxambrat entre les unes i les altres (que si treure sucre, afegir farina, més espècies, menys oli i més llet...) i, casualment, va quedar boníssim! (Almenys això deien els altres...).

Aquest és el seu aspecte, d'un intens color acarbassat:


Ingredients: 
  • 250 g de farina de blat  
  • 150 g sucre morè
  • 2,5 g (mitja cullereta) de sal fina
  • 5 g (1 cullereta) de llevat químic
  •  250 g de puré de carbassa
  • 120 ml d'oli d'oliva verge extra 
  • 2 ous batuts 
  • 50 ml de llet 
  • 2 culleretes de cafè de 4 épices *
  • un grapat de nous (opcional)
  • sucre glass
  • canyella en pols 
* 4 épices , és una barreja d'espècies composta de:
- 4 culleretes de postres de canyella mòlta
- 2 culleretes de postres de gingebre mòlt
- 1 cullereta de postres de clau mòlt
- ½ cullereta de postres de nou moscada mòlta
(Pots preparar la barreja en un pot i ja la tens per altres vegades, per exemple, per fer el pa d'espècies...)
 
Preparació:
El primer que heu de fer és coure la carbassa:
  • Al microones és bastant ràpid. Amb 1/2 quilo de carbassa s’obtenen uns 250 g de puré
  • També es pot coure al forn a 250 ºC durant uns 45'
Tant en el primer, com en el segon cas, prèviament n'extraiem les llavors i, un cop cuita, podem buidar la polpa de la carbassa amb una cullera.
  • Una altra opció per a fer el puré de carbassa és tallar-la a trossos i cobrir-la amb aigua en una olla gran. Poseu-la a foc fort i deixeu-la bullint uns 20 minuts fins que els trossos estiguin ben tous i es puguin punxar fàcilment amb una forquilla. Escorreu-la i passeu-li aigua freda per sobre. 
Passeu-la per la batedora i afegiu-hi la llet. Bateu-la fins que quedi totalment cremosa.
Escalfeu el forn a 180 ºC. 
En un bol, barregeu la farina, el sucre, la sal i el llevat.
En altre bol, barregeu-hi la carbassa, l’oli, els ous batuts, i les 4 espècies.
Afegiu els ingredients mullats als ingredients secs i mescleu-los fins que estiguin ben barrejats.
Si hi voleu posar nous, ara és el moment.
Aboqueu la barreja en un motlle ja untat amb mantega i cobert de farina (si és de silicona, no cal) fins una altura de tres quarts de la alçada del recipient. 
Deixeu-ho coure al forn uns 30-45 minuts, els primers 10'-15' a 180 ºC, i després abaixeu la temperatura a 160 ºC (per comprovar si és cuit del tot, punxeu-lo amb un escuradents i, si surt sec, ja està llest). 
Empolvoreu-lo de sucre glass i/o canyella pel damunt.

7 comentaris:

  1. Ohm quin pastís més maco! Segur que és molt bo i nutritiu i saludable, perquè no hi han compostos químics ni altres substàncies negatives, i està fet amb molt de carinyo, cosa que es visualitza en el color lluent i decidit del pastís!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home...sí que hi ha ingredients naturals, però he fet servir llevat químic...

      Elimina
    2. A més... la química no necessàriament ha de ser negativa!

      Elimina
  2. Benvinguda de nou! :)
    M'encanten les coques de carbassa, queden humides i molt gustoses. T'ha quedat molt bé!

    ResponElimina
  3. Gràcies Gemma, per tornar-me a rebre a la blogesfera...
    N'anem aprenent dels veterans com tu... ;)

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies per la recepta! Avui la provarem i a veure com ens queda! ;) Bon cap de setmana!

    ResponElimina