.

Amb aquest blog vull delectar-vos amb les receptes culinàries que vaig experimentant dia rere dia. Espero que us engresqueu a provar-les, i no dubteu a fer-me arribar qualsevol comentari o suggeriment.

dissabte, 13 de març del 2010

Pa d'espècies

Species bread / Pan de especias
Típic de la veïna França, i d'origen medieval, aquest pa d'espècies era un menjar propi de les celebracions.

Es tracta d'un pa dolç per la mel i amb una certa picantor i aroma propis de les espècies que porta. Molt i molt energètic, gràcies també a les ametlles. Perfecte per esmorzar un dia de cada dia, per afrontar tot el matí de treball. Jo, de fet, l'altre dia que en vaig menjar per esmorzar, vaig pujar ràpid com mai el camí de més de trenta minuts que tinc a peu fins a la feina (no és broma!). Fixeu-vos si n'és d'important esmorzar bé...

La recepta l'he extret del següent llibre:


... tot i que enlloc de farina de sègol hi he posat farina de blat, més que res perquè de sègol no n'he trobat.

Ingredients:

Per a 1 pa mitjà
  • 200 g de farina 
  • 100 g de farina de sègol
  • 1/4 de culleradeta de sal marina fina
  • 1/2 culleradeta de canyella mòlta
  • 1/2 culleradeta de claus mòlts
  • 1/2 culleradeta de quatre espècies*
  • 2 culleradetes de llevat en pols
  • 100 g d'ametlles torrades i picades grosses (o 50 g i afegir-hi 50 g més d'ametlla crua mòlta)
  • 300 g de mel líquida aromàtica tèbia
  • 2 rovells d'ou grans
  • 5 cullerades de llet
Per al glassejat
  • 2 cullerades de sucre (jo normalment l'utilitzo moreno)
  • 3 cullerades de llet
*quatre espècies: barreja que es pot elaborar un mateix amb set parts de pebre negre mòlt, una part de claus mòlts, una de gingebre i una altra de nou moscada ratllada. Podeu preparar-vos-en i guardar-ne en un pot hermèticament tancat.

Preparació:
Tamiseu les farines, la sal, les espècies i el llevat en un bol gran. Afegiu-hi les ametlles i remeneu. Escalfeu prèviament la mel perquè se us faci més líquida i agregueu-la a la barreja, juntament amb els rovells i la llet. Barregeu-ho bé fins a obtenir una massa molt espessa i enganxosa.

Ompliu un motlle tipus cake que haureu untat abans amb mantega i enfarinat (no caldrà si el motlle és de silicona). Enforneu-ho amb el forn ja calent a 180ºC durant uns 45 minuts, o fins que en punxar amb un punxó (sí, sí...com diu la cançó) aquest us surti net. Desemmotlleu el pa i deixeu-lo damunt d'una reixeta metàl·lica o bé la reixeta per tallar el pa.

Escalfeu el sucre amb la llet fins que es dissolgui i cogui a foc lent, uns 2 minuts. Amb l'ajuda d'un pinzell, unteu el pa encara calent amb el glassejat també calent. 

Emboliqueu el pa i deixeu-lo reposar un dia abans de tallar-lo (si és que us podeu esperar!). 

2 comentaris:

  1. L'esmorzar és l'àpat més im portant del dia!
    Quan anem de vacances a França, el pa d'espècies és el nostre esmorzar preferit :)

    ResponElimina
  2. T'agradarà si ets un fanàtic del dolç i el picant.

    ResponElimina