.

Amb aquest blog vull delectar-vos amb les receptes culinàries que vaig experimentant dia rere dia. Espero que us engresqueu a provar-les, i no dubteu a fer-me arribar qualsevol comentari o suggeriment.

divendres, 15 de gener del 2010

Pastís de nata, trufa i gema cremada

Whipped cream and truffle cake with gema cremada/ Pastel de nata, trufa y yema quemada

Dissabte passat, a l'esmenada trobada de la colla de Guils, vaig portar aquest pastís per celebrar,ni que fos una miqueta, que hi ha diversos membres de la colla que enguany compleixen els quaranta anys. Va ser durament criticat que no posés cap mena de licor o destil·lat. Jo no n'hi vaig posar pensant, una vegada més, amb els nens (els quals finalment ni el van tastar...). En fi, que un altre dia no tindré tants miraments!
Anem al gra, aquest pastís podria ser una versió del clàssic Massini, pels que ja el conegueu. I és una petita variació, només, del pastís de nata i trufa que vaig fer el mes de desembre per l'aniversari del Roger. De totes maneres, a continuació l'explico sencer.

Ingredients:
Per fer el pa de pessic:
  • 4 ous
  • 125 g de sucre
  • 125 g de farina
  • raspadura de llimona (opcional)
  • una mica de mantega per untar el motlle
Per a la nata i la trufa:
  • 600 ml de nata líquida per muntar
  • cacau pur en pols sense sucre o xocolata de cobertura (si hi voleu posar conyac, a la trufa)
  • sucre glass (podeu fer-ne amb el molinet de cafè)
  • conyac o licor
Per a l'almívar: 
  • 100 g de sucre
  • 100 ml d'aigua
  • el suc de mitja llimona
Per la gema cremada:
  • 2 ous sencers 
  • sucre (el mateix pes que el dels ous amb closca) i una mica més per cremar
  • unes gotes de suc de llimona
Per la decoració: 
  • la trufa que quedi
  • 100 g d'ametlla trossejada torrada (la podeu torrar a la paella, sense oli!)
Preparació:
Barregeu molt bé el sucre amb els ous fins que doblin o tripliquin el seu volum (heu de poder dibuixar un 8 a la massa amb el mànec d'una espàtula, per exemple). A continuació aneu agregant-hi la farina amb molt de compte, sense remenar gairebé, sinó incorporant la farina de mica en mica amb l'ajuda d'una espàtula. Afegiu-hi també la raspadura de llimona.

Unteu un motlle grosset, d'uns 25 cm, amb mantega i enfarineu-lo. Aboqueu-hi la massa i poseu-ho a coure al forn, ja calent, a uns 180ºC, durant uns 25 minuts o més. 

Mentre s'està coent el pastís, munteu la nata amb la batedora (tingueu en compte que ha d'estar ben freda!). Ha de quedar molt ben muntada, amb força consistència. Alerta no us passeu en batre-la, perquè sinó, enlloc de nata, obtindreu mantega! Un cop muntada, ensucreu-la al vostre gust amb el sucre glass i tot seguit guardeu-la al lloc més fred de la nevera, o fins i tot, una estoneta (no més!) al congelador per tal que acabi d'agafar consistència. 
Quan el pastís estigui cuit (podeu comprovar-ho punxant el pastís amb un escuradents i, si surt sec, ja es pot treure), traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar.
Un cop fred, talleu-lo horitzontalment en tres parts amb un ganivet gros. Amb l'ajuda de dos ganivets grossos o dues espàtules, aixequeu els dos pisos de dalt i deixeu-los al costat. Prepareu l'almívar barrejant el sucre, l'aigua i les gotes de suc de llimona en un pot al foc. Aneu remenat durant uns 5 minuts o més. Amb la meitat d'aquest almívar, xupeu el primer pis del pastís. Damunt de l'almívar, poseu-hi un bon gruix de nata (aproximadament 1 cm) i guardeu aquesta part de baix del pastís al lloc més fred de la nevera o una estona al congelador.

Amb la nata restant, feu la trufa. Si hi voleu posar conyac, no us puc garantir com quedaria si féssiu servir el cacau en pols, però sí que us puc dir que podeu fondre al bany maria xocolata de cobertura i barrejar-la amb el conyac o licor i finalment, aneu agregant aquesta xocolata amb compte a la nata i guardeu-ho una estona al lloc més fred de la nevera o al congelador.

Traieu la base del pastís amb nata que teniu a la nevera i, amb l'ajuda de les dues espàtules o  de ganivets llargs, munteu el segon pis del pastís. Repartiu-hi l'almívar restant i recobriu-lo generosament amb la trufa (1 cm). Reserveu una mica de trufa per cobrir al final els costats del pastís.

Munteu la part de dalt del pastís i deixeu-lo una altra vegada a la nevera.

Per preparar la gema, barregeu el sucre, els ous i les gotes de llimona en un pot a foc suau. Aneu remenant durant força estona fins que veieu que es va espessint. Finalment, aboqueu-la damunt del marbre (ben net!) per refredar-la ràpidament.

Recobriu la part de sobre el pastís amb aquesta gema. Escampeu-hi sucre, i cremeu-la amb el cremador o soplet.

Finalment, recobriu els costats del pastís amb una mica de trufa i folreu-la amb les ametlles. 

Podeu acabar de decorar el pastís amb part de la nata i de la trufa que us hagueu reservat prèviament.

2 comentaris:

  1. Uau, quina pinta aquest pastís! Segur que no en va sobrar ni una engruna!
    Clar que jo també t'hauria dit que un xic de licor no fa mal... alegria, alegria! :))

    ResponElimina
  2. Tens raó, a la propera us faré cas als crítics de confiança ;)

    ResponElimina