.

Amb aquest blog vull delectar-vos amb les receptes culinàries que vaig experimentant dia rere dia. Espero que us engresqueu a provar-les, i no dubteu a fer-me arribar qualsevol comentari o suggeriment.

diumenge, 27 de desembre del 2009

Canapès de pinya, pernil dolç i formatge

Pinneaple, ham and cheese canapes/ Canapés de piña, jamón cocido y queso
Per Sant Esteve, i recordant uns antics canapès del desaparegut Cal Coma de Sabadell, vaig preparar aquests deliciosos canapès de pinya, formatge i pernil dolç amb sucre cremat pel damunt.


Ingredients:
  • pa de motlle, si pot ser, de llesca prima
  • una mica de llet
  • una mica de mantega
  • uns 12 talls grans de pernil dolç que no es trenqui
  • formatge de bola (o un altre que es fongui bé)
  • unes 10 rodanxes de pinya al natural o en su jugo
  • sucre
Preparació:
Unteu un motlle una mica fondo amb mantega i recobriu-lo amb els talls de pernil dolç de manera que sobresurtin pels costats (el pernil dolç ha d'embolicar el pastís). Traieu la crosta del pa de motlle i cobriu el primer pis amb el pa prèviament sucat amb llet. Damunt del pa poseu-hi una capa de formatge i tot seguit una capa de pernil dolç. A continuació feu un pis de pinya. Col·loqueu les rodanxes i ompliu els espais que quedin amb més trocets de pinya. Damunt de la pinya feu-hi un últim pis de formatge i, finalment, tapeu-lo amb el pernil dolç que surt pels costats del motlle.

Poseu-ho al forn, ja calent, a 180ºC, durant uns 25 minuts. El formatge s'ha de fondre bé. No passa res si, un cop cuit, veieu que se us ha obert una mica del damunt. Deixeu-lo refredar, que solidifiqui el formatge, i finalment doneu-li la volta, escampeu-hi sucre abundant, i cremeu-lo amb el cremador o bufador.

No el talleu de seguida, ja que el caramel fa una crosta que es trenca. Però si el deixeu unes hores, el caramel s'estova i ja el podreu tallar bé per fer-ne els canapés. Una altra opció, és tallar-lo primer, i cremar el sucre damunt dels canapés un cop tallats, de quatre en quatre, una mica separats perquè no s'enganxin.

3 comentaris:

  1. Ostres, quins records m'has fet venir amb cal Coma... ja no queden botigues com aquella!
    No entenc molt bé com queda al final: si gires el motlle al final et queda el pa a dalt, oi?

    ResponElimina
  2. Sí, amb l'ordre que he fet jo, em queda el pa a dalt, però no es desmunten, perquè el formatge que es fon damunt de la pinya (abans de tombar-lo) ajuda a cohesionar els ingredients. També es pot canviar l'ordre, és clar.

    ResponElimina
  3. ohhh, fantastic, el faré aquest cap de setmana...

    ResponElimina