.

Amb aquest blog vull delectar-vos amb les receptes culinàries que vaig experimentant dia rere dia. Espero que us engresqueu a provar-les, i no dubteu a fer-me arribar qualsevol comentari o suggeriment.

dijous, 23 d’agost del 2012

Olivada

Puree of black olives / Puré de aceitunas negras


Aquesta recepta d'olivada, més aviat s'hauria d'anomenar tapenada pels ingredients que la composen. La recepta prové del llibre Una carta al meu paladar, de la Dolors Perich i Ubach, que la meva tia Glòria em va regalar quan vaig fer trenta anys (ara ja en fa uns quants...).  

La veritat és que n'he fet poques vegades, i no és perquè no ens agradi (tot al contrari!), sinó perquè és una mica, ...bastant, ...força, ...molt entretingut (per utilitzar un eufemisme, ja que està tan de moda), si no és que disposeu d'algun estri adequat per a treure el pinyol de les olives (en principi, no era cap idea per al meu aniversari, però dit sia de pas...).

La qüestió és que, ara que ens hem mudat a viure a La Cerdanya  (tot i que encara estem força atrafegats amb el trasllat, podem respirar una mica de tranquil·litat), enmig de tot el tràfec he trobat una estona per a reposar (un altre eufemisme). I quina manera millor de "reposar" que espinyolant olives... 

L'olivada (o tapenada) és -òbviament- típica dels països mediterranis, i es pot elaborar tant amb olives negres com verdes, tot i que és més habitual amb olives madures. 


Jo, ja que m'hi poso, en faig en quantitat, però també podeu fer-ne menys, és clar. Amb les següents quantitats us en sortirà un bon pot d'uns 350 ml que se us guardarà força dies ben tapat a la nevera.

 
Ingredients: 
  • 500 g d'olives negres d'Aragó
  • 15 filets d'anxova
  • 75 g de tàperes
  • 2 culleradetes i mitja de mostassa
  • Suc de llimona
  • Oli d'oliva
  • Pebre
  • 5 culleradetes de rom

Preparació:

En primer lloc, renteu-vos bé les mans i espinyoleu totes les olives. Preneu-vos-ho amb calma, perquè hi estareu estona. Si podeu demanar ajuda, podreu aprofitar per a fer-la petar.

Amb la batedora elèctrica tritureu les olives juntament amb les anxoves, les tàperes, la mostassa, el suc de llimona i el pebre. Finalment, afegiu-hi un bon raig d'oli d'oliva fins aconseguir la consistència desitjada (com de paté) i el rom. 

Envaseu-la dins un pot de vidre prou gran (o dos, o tres de més petits) i guardeu-la a la nevera. 

Es pot menjar acompanyada de pa o torradetes com a aperitiu, com a ingredient de vinagretes per les amanides, ...

6 comentaris:

  1. Núria, m'encanta el teu bloc i, per cert, fan una bona pinta aquestes mini torradetes amb olivada...

    ResponElimina
  2. No sé pas si per aquí trobareu olives d'aquestes...
    Si de cas, ja els donaré un pot d'olivada als pares quan vinguin a veure-us!
    Petons

    ResponElimina
  3. De pebrot...tens la confitura de pebrot que, tot i ser dolça, combina molt bé amb el salat (torradetes amb formatge de cabra i confitura de pebrot, acompanyant una carn...).

    ResponElimina
  4. que bona!! m'agraden molt aquests pates amb olives!!

    ResponElimina