.

Amb aquest blog vull delectar-vos amb les receptes culinàries que vaig experimentant dia rere dia. Espero que us engresqueu a provar-les, i no dubteu a fer-me arribar qualsevol comentari o suggeriment.

divendres, 16 d’abril del 2010

Pastís de llimona merengada (o pastís dels Penitents)

Meringued lemon cake (or Penitents cake) / Pastel de limón merengado (o pastel de los Penitentes)


Aquest pastís de llimona l'he fet a partir d'una recepta d'aquest llibre de la Glòria Baliu. Un llibre que vaig adquirir en el mercat de segona mà, que té ja més de dues dècades, i del qual se'n pot treure molt profit.

El pastís és essencialment de llimona i merenga, amb una base de farina i mantega. En general agrada força, a no ser que no agradi gens la llimona. 

Ingredients:
Per a la pasta:
  • 100 g de mantega
  • 1 ou
  • 3 cullerades soperes de sucre
  • 1/2 culleradeta de cafè de llevat en pols
  • 250 g de farina
Per a la crema:
  • 250 g de sucre
  • 50 g de farina de blat de moro (Maizena)
  • 3 llimones
  • 3 ous
  • 1 culleradeta de cafè de mantega
  • 3 cullerades soperes de sucre per a afegir a la merenga
Preparació:
Foneu la mantega al bany maria o al microones i aboqueu-la en un bol gran per barrejar-hi tots els ingredients de la pasta fins que quedi sense cap grumoll. Unteu un motlle amb mantega i folreu-lo amb la pasta base. Coeu-la al forn ja calent a uns 180 ºC durant uns 20 minuts, fins que es comenci a daurar.

Prepareu la crema: en una cassoleta, poseu-hi el sucre i la farina de moresc i barregeu-ho bé. Afegiu-hi el suc de les tres llimones, la pell ratllada d'una llimona, els tres rovells d'ou barrejats amb una mica d'aigua, la mica de mantega i un vas d'aigua calenta. Poseu-ho al foc i aneu remenant perquè no es facin grumolls. Quan iniciï el bull, retireu-ho del foc i aboqueu-ho damunt de la pasta ja cuita.

Munteu les clares a punt de neu, afegiu-hi les tres cullerades soperes de sucre, munteu-les fins que estiguin ben fermes, i amb aquestes cobriu el pastís. Podeu fer-ho amb una mànega per fer-hi algun dibuix. Poseu-ho al forn amb el gratinador encès durant uns minuts fins que quedi daurat.

3 comentaris:

  1. Jo també tinc aquest llibre, és genial, oi?
    aquest pastís és un clàssic que semrpre triomfa, la combinació de l'acidesa de la crema amb k¡la dolçor de la merengue queda delciosa.

    ResponElimina
  2. Ben cert, vaig fer una bona troballa amb aquest llibre. I el pastís, deliciós.

    ResponElimina
  3. Acabem de descobrir-te i el teu bloc ens ha agradat moltíssim!

    ResponElimina