.

Amb aquest blog vull delectar-vos amb les receptes culinàries que vaig experimentant dia rere dia. Espero que us engresqueu a provar-les, i no dubteu a fer-me arribar qualsevol comentari o suggeriment.

diumenge, 4 de novembre del 2012

Melmelada d'aranyons

Sloes jam / Melmelada de endrinos

Ja fa dies que som a la tardor i, amb aquesta, han arribat les primeres glaçades a la Cerdanya. És ara quan, diuen, s'han de collir els aranyons, (Prunus spinosa, que no són arándanos!), i així ho hem fet. En un parell de sortides n'hem collit, entre tots plegats, prop de 6 kg. La idea inicial era fer-ne patxaran (ja sortirà publicat quan estigui llest...) però, amb tan bona collita com hem tingut aquest any, he optat per separar-ne uns quants per a provar-ne la melmelada.

La recepta original és del llibre Fruits silvestres del Pirineu. Receptari, de Caterina Solé Sugranyes. Editorial Garsineu. Biblioteca pirinenca. 

Ingredients:
  • 1 kg d'aranyons
  • 500 g de pomes
  • 700 g de sucre











Elaboració:
Netegeu els aranyons i aboqueu-los en una olla. Cobriu-los d'aigua i deixeu-los coure a foc lent aproximadament un quart d'hora fins que hagin esclatat. Tritureu-los amb la batedora elèctrica vigilant de no trencar els pinyols i torneu al foc. Ara, afegiu-hi la poma pelada i tallada a trossets i el sucre. Deixeu-ho coure una estona fins que la poma s'estovi i, en aquest moment, torneu-ho a triturar tot. Aprofiteu ara per a colar-ho i treure els pinyols i torneu-ho al foc perquè es vagi reduint.

Es pot fer la melmelada sense poma però quedaria molt més aspra i àcida.

Un cop feta la melmelada, deixeu-la refredar una mica. Prèviament haureu rentat ben bé 6 pots de vidre. Si ho feu al rentaplats, ja els podeu considerar esterilitzats. Si no, un cop nets, haureu d'escaldar-los uns minuts dins una olla amb aigua bullent que cobreixi pots i tapes. Ompliu els pots i etiqueteu-los amb el nom i la data d'elaboració per tal d'anar consumint primer els més antics.

1 comentari:

  1. M'agrada el teu blog. He posat en pràctica un parell de receptes i han tingut molt d'èxit.

    Lídia

    ResponElimina